Bijbelverhaal #3

Een overzicht van de vorige verhalen is hier te vinden.

Een voorgelezen versie van de Bijbelvertelling is hier als mp3 beschikbaar.

De kleurplaat van deze week hier is te vinden.

Bijbelverhaal over Noach

Dag Jongens en meisjes, wat fijn dat jullie willen luisteren naar een nieuwe Bijbel vertelling. Weten jullie nog van de eerste vertelling? Wat had de Heere toch alles mooi en goed gemaakt...Was je ook zo verbaasd dat Hij dat zomaar kon? Hij sprak...en het was er! De zon, de maan, de sterren, de vissen, vogels eigenlijk alles wat er op deze aarde bestaat! Het grootste wonder was dat de Heere de mensen heeft geschapen. Weet je nog hoe ze heten? Adam en Eva. Adam en Eva mochten van de Heere in het mooie paradijs wonen. Wat hadden ze het goed met elkaar! Adam, Eva en de Heere. Adam en Eva waren geschapen tot eer van de Heere, zij mochten Hem danken voor al het mooie dat Hij geschapen had. Ze mochten ervan genieten. Eten van al de lekker vruchten der er groeide aan de bomen. Maar toen ging het mis...weet je het nog? De duivel kwam, in de slang en hij verleide Eva om te eten van die vrucht waar ze nu eigenlijk niet van mocht eten van de Heere, Eva liet ook Adam eten en toen was het niet zo goed meer in het paradijs. De Heere werd boos op Adam en Eva, hij stuurde hen weg. Zij wisten nu dat het niet goed was wat ze gedaan hadden, Adam en Eva konden niet meer helemaal gehoorzaam zijn aan de Heere. Ze hadden iets verkeerds gedaan, zonde noemen wij dat. En de kinderen die nu uit Adam en Eva geboren zouden worden, zouden ook zonden gaan doen, maar de Heere had ook iets beloofd. Dat heeft de juf ook verteld. De Heere Jezus zou op de aarde komen om de straf voor zondige mensen te dragen. Daarom kunnen Adam en Eva en andere zondige mensen nog in de hemel komen.

Het is alweer heel veel jaren nadat de Heere Adam en Eva heeft weggestuurd uit het paradijs. Er zijn kinderen geboren, die zijn weer grote mensen geworden, hebben ook weer kinderen gekregen en zo zijn er steeds meer mensen op de aarde gekomen. En de Heere? Hij woont hoog boven de aarde. Als je buiten omhoog kijkt, dan zie je de wolken toch? Nog veel hoger en verder dan die wolken woont de Heere. De hemel noemen we dat. En vanuit die hemel ziet Hij alles. Hij ziet jou en mij, Hij ziet wat we doen, Hij hoort wat wij zeggen. De goede dingen maar ook als we soms ondeugend zijn, verkeerde dingen doen. Bv ruzie maken met elkaar, of iets weg pakken wat niet van jou is. Dat zijn verkeerde dingen. Zonde noemen we dat. Vanuit de hemel ziet de Heere ook neer op die eerste mensen die op de aarde wonen.

Mannen, vrouwen, en kinderen en weet je wat zo verdrietig is? De mensen willen niet meer naar de Heere luisteren! Ze doen allemaal verkeerde, zondige dingen. En als ze dan gewaarschuwd worden, dan lachen ze erom en gaan gewoon door. De Heere ziet en hoort het en Hij wordt er heel erg boos om! Gelukkig is er nog wel iemand die wel naar de Heere luistert, Noach heet hij. De Heere ziet dat Noach nog wel naar Hem wil luisteren en dan, dan gaat Hij spreken tot Noach. Hij zegt luister eens Noach, Ik heb al de mensen op de aarde gezien en er is niemand dat alleen jij die nog naar Mij wil luistern. Dit wil Ik niet langer Noach! Ik zal al die mensen weg doen van Mijn aarde. Ik zal een grote watervloed geven over de aarde en dan zullen alle mensen en dieren die dan nog op de aarde zijn sterven. Behalve jij Noach, jij met je vrouw en je kinderen. Luister Noach, je moet e ark gaan bouwen. Een ark is een hele grote boot. De Heere vertelt precies hoe groot die ark moet zijn. En dan gaat Noach aan het werk.

Klop klop klop......hoor je dat ook in je gedachte? Het is hamer getikt. Kijk die Noach is druk bezig zijn! Hij zaagt grote bomen om, daar maakt hij weer planken van. Het is niet zoals in onze tijd, nu gaat alles met grote machines, maar die had je in de tijd van Noach nog niet. Alles moest met de hand gebeuren. Zo is hij druk aan het werk. Kijk daar komt een man aan, zeg Noach, wat ben jij nu toch aan het doen? Waar ben je toch zo druk mee? Nou, zegt Noach, ik ben een ark aan het bouwen, een heel groot schip. He zegt die man, een ark? Hier midden op het land? Wat moet je daar nu mee Noach? En dan gaat Noach het uitleggen. Hij gaat vertellen wat de Heere gezegd heeft. Dat Hij de mensen zo zondig vindt dat Hij ze allemaal zal gaan laten sterven. Oei, nu zal die man wel schrikken, denk je niet? Maar nee hoor, dan man begint hard te lachen! Hij lacht Noach uit! En eigenlijk ook de Heere! En Noach? Die gaat rustig door met zijn werk. Steeds komen er weer andere mensen bij hem langs. En dan verteld hij steeds opnieuw wat de Heere gezegd heeft. Zijn er nu mensen die ernaar gaan luisteren? Die Noach mee gaan helpen omdat ze hem geloven? Nee helaas niet. Alleen de 3 zonen van Noach helpen hem. Sem,Cham en Jafeth heten zij.

Zo gaan er vele jaren voorbij. De ark wordt steeds groter en hoger. Net zo lang als een rij huizen aan elkaar en nog wel veel hoger als een huis. Waarom wordt de ark toch zo groot? Nou er mogen ook dieren mee in de ark, daarom bouwt

Noach ook hokken in de ark zodat alles en iedereen in de ark past. En dan eindelijk na al die jaren, dan is de ark klaar. En kijk is wat er dan gebeurd. Kijk! Kijk nou, daar komen 2 olifanten aan, en kijk is wat ze doen? Ze gaan naar de ark! Noach ziet de dieren komen en hij neemt ze mee de ark in. O en kijk is, daar komen 2 giraffen aan en daar 2 leeuwen en 2 herten...pas op herten, voor die leeuwen! Maar nee hoor de leeuwen doen ze herten niets. Ze gaan allemaal rustig naar de ark en ze krijgen allemaal van Noach een plaats in de ark. En de mensen? Zien ze nu niet wat daarvoor wonderlijks gebeurd? Ja hoor, ze zien het best maar ze willen het nog steeds niet geloven... Ze denken dat het onmogelijk is dat er een grote watervloed kan komen die heel de aarde onderwater kan zetten! Ze blijven maar lachen om die Noach en om God! En ondertussen vult de ark zich steeds verder, 2 muisjes, vogels, honden, konijnen, noem maar op, ze vinden allemaal een plaatsje in de ark. Komen ze zomaar uit zichzelf? Nee, de Heere stuurt hen Hij zorgt dat al die dieren naar de ark gaan. En als dan de ark gevuld is en Noach met zijn vrouw en zijn zonen Sem ,Cham en Jafeth met hun vrouwen ook in de ark zijn dan gaat de deur dicht...De Heere sluit de deur, zo staat het in de Bijbel. Het boek waar dit verhaal uit komt.

En Noach? Daar zit hij nu, in de ark. De deur is dicht, hij kan er niet meer uit, maar er kan ook niemand meer in. En dan? Dan gebeurd wat geen mens wilde geloven. Het gaat regenen. Regenen, REGENEN! Onvoorstelbaar zoveel regen valt er uit de lucht. En de mensen op de aarde? Ze kijken eens verschrikt om hoog. Houd het nu nog niet op? En dan zien ze het. Het water blijft staan en er komt steeds meer water! Ze proberen nog in een boom te klimmen. Ze proberen nog in de ark te komen, maar die deur is dicht! En die krijgen ze niet meer open. En dan gebeurd wat de Heere zoveel jaren eerder tegen Noach gezegd heeft. Alle die mensen die niet wilde luistern naar de Heere, die moeten sterven, ook al die dieren. Gelukkig zijn er ook nog dieren in de ark. Daarom hebben wij nu nog dieren, die zijn door de Heere gespaard. Daar heeft de Heere voor gezorgd. Het blijft zo heel lang regenen. Wel 40 dagen en 40 nachten zo staat er in de Bijbel. Dat is wel heel lang vind je ook niet?

En Noach? Hij hoort de regen komen. Hij hoort hoe het valt op de aarde en op de ark. De ark is gelukkig waterdicht en dan als er al veel water gevallen is, dan gaat de ark drijven. Daar drijft de ark nu met Noach zijn gezin en de dieren. Hij is behouden omdat hij mocht geloven in de Heere!

En jij? Misschien heb je nog wel nooit van de Heere God gehoord. Heb je nog nooit dit verhaal gehoord. Weet je helemaal niet dat er een God is en dat Hij boos kan zijn over de zonde. Misschien schrik je er wel van! Weet je dat snap ik heel goed. Ik zou er ook van schrikken als ik dit verhaal voor het eerst hoort. Maar weet je wat je moet proberen te onthouden? Dat de Heere God niet allen straft, maar dat Hij ook wil redden, kijk maar naar Noach en zijn gezin! Zij werden behouden in de ark! Zij werden gered door de Heere in de ark. En zo is de Heere nog steeds. Hij wil mensen en kinderen redden die naar Hem willen luistern. Wil je daar meer van horen? Blijf dan maar luisteren naar de andere verhalen die nog volgen. En als het kan dan hopen we een kinderclub te gaan houden. Kom je dan ook? Dan gaan we nog meer over de Heere vertellen. Over Hem zingen en knutselwerkjes maken met elkaar. Maar eerst moet het kunnen en mogen.

Misschien heb jij wel in je kast van speelgoed een Ark van Noach staan. Met al die dieren erin en heb je er al heel vaak mee gespeeld. Nu weet je het verhaal wat erbij hoort. Het verhaal gaat nog verder hoor! Ben je er benieuwd naar hoe het afloopt? Luister dan volgende keer naar het volgende verhaal over Noach

foto: Unsplash, Faye Cornish