woensdag 29 april 2020

Bijbelverhaal #1

Een voorgelezen versie van de Bijbelvertelling is hier als mp3 beschikbaar.

De kleurplaat van deze week hier is te vinden.

 

Bijbelvertelling over Genesis 1

Ha jongens en meisjes,

Wat fijn dat jullie gaan luisteren.

Ik ga een verhaal vertellen…nee, niet zomaar een verhaal. Het verhaal staat in de Bijbel. Misschien zeg je: de Bijbel? Wat is dat? De Bijbel is Het Boek, Het Woord van God. In de Bijbel staat alles geschreven over God, over Wie God is en wat Hij doet. In de Bijbel staat ook hoe je God kan leren kennen. Misschien zeg je: Ik heb een Bijbel. Zoek dan de 1e bladzij maar eens op.  Wat daar staat geschreven ga ik vertellen.

Maar eerst wil ik je wat vragen: Speel jij vaak buiten of ben jij vaak buiten? Ik denk het wel. Kijk je dan weleens om je heen? Dan zie je de mooie natuur. Het is nu lente. De zon heeft al veel geschenen. De bloemen gaan bloeien en de blaadjes komen weer aan de bomen en struiken. Prachtig om te zien he? Weet jij wie de natuur zo mooi maakt? God maakt alles zo mooi!

Heel lang geleden waren er nog geen bomen en bloemen. Ja, dat staat op de 1e bladzij van de Bijbel. Heel lang geleden was het donker en leeg en was er alleen water. God was er wel, Hij is er altijd geweest.

God zei: Ik ga de hemel en de aarde maken. Hij zei: Ik wil dat er licht komt…en ineens is er het licht. Want wat God spreekt, wat Hij zegt, gebeurt altijd!

Wat is dat licht mooi, ja, God ziet dat Hij het licht goed gemaakt heeft. God zorgt er ook voor dat het ‘s avonds donker wordt. De volgende morgen is er weer dat mooie licht. Wat een wonder he als jij dat mooie licht ook ziet als je ’s morgens wakker wordt.

Dan is er de 2e dag. God zegt: Ik wil dat er een mooie blauwe lucht komt met witte en grijze wolken. En…ze zijn er meteen. Want wat God spreekt, gebeurt altijd. Dan wordt het avond. God ziet dat het goed is wat Hij gemaakt heeft.

Kijk jij weleens naar de mooie lucht?

De volgende dag komt, de 3e dag. God zegt: Ik wil dat het droog wordt. Veel water moet naar de zee, maar Ik wil ook dat er land komt. En dat op het land gras gaat groeien en bomen en planten komen en bloemen gaan bloeien. Kijk, het gebeurt gelijk wat God zegt. Daarom zie jij buiten die mooie bloemen, de bomen, het gras, de planten en struiken, omdat God dit laat groeien en bloeien. Het wordt avond, God ziet dat het goed is wat Hij gemaakt heeft.

Dan is er de volgende dag, de 4e dag.

Het wordt weer licht. Nu wordt de aarde nog mooier. God zegt: Ik wil dat de zon, de maan en de sterren komen. En…daar zijn ze al. Daar is de zon. Overdag schijnt de zon lekker warm. Maar als het donker wordt, als de nacht komt, zie je de maan. Die geeft dan licht. En kijk, zie je de sterren in de nacht? Het zijn er zoveel dat je ze niet kunt tellen. Wat heeft God al veel gemaakt. Steeds keek God of het goed was wat Hij gemaakt had. En altijd was het goed. De 4e dag gaat voorbij, het wordt avond en nacht.

De volgende dag komt, de 5e dag.

God zegt: Ik wil dat er vissen en vogels komen. Kijk, daar komen de vissen, de grote en de kleine. Ze zwemmen in de sloot en in de grote zee. Zie je ook de vogels vliegen en hoor je ze zingen? Merels en roodborstjes… Luister maar eens naar de vogels als ze zingen. Het wordt avond en nacht.

God ziet weer dat Hij alles goed heeft gemaakt.

Dan is er de 6e dag.

God zegt: Ik wil niet alleen dat er vogels en vissen zijn op de aarde, maar ook dieren die op het land kunnen lopen. Ja, daar zijn ze: olifanten, paarden, honden, konijnen, muizen, zebra’s, koeien…jij weet vast nog wel meer dieren te noemen.

Weet je wat God nog meer maakt op de 6e dag?

God zegt: Ik ga een mens maken. Weet je hoe God dat doet? Hij neemt aarde en maakt daar een lichaam van. Daarna blaast God in de neus van dat lichaam. Dan leeft het. Het is een mens geworden. Een mens met een ziel. Dat betekent: hij kent God. Hij weet dat God alles gemaakt heeft. Hij heeft God lief. God noemt de 1e mens Adam. God ziet dat het heel goed is wat Hij gemaakt heeft op de 6e dag.

Nu heeft God in 6 dagen de hemel en de aarde gemaakt.

Niemand van de mensen kan dit, alleen God!

Weet jij nog wat God geschapen heeft in 6 dagen?

-De 1e dag het licht

-De 2e dag de lucht en de wolken

-De 3e dag het land met daarop de bomen, bloemen, gras en planten.

-De 4e dag de zon, de maan en de sterren

-De 5e dag de vogels en de vissen

-De 6e dag de dieren op het land en de mens

Heeft God op de 7e dag ook iets gemaakt?

Nee, dan gaat God rusten. Hij is klaar met Zijn werk. En alles is helemaal goed. Precies zoals God het wilde.

Die dag om te rusten heeft God ook aan ons gegeven. Dat is de zondag. Dan gaan we niet naar school en niet hard werken. Veel mensen en kinderen gaan dan naar de kerk om over God te horen.

Zou jij dat ook graag willen?

foto: unsplash, The New York Public Library