Bijbelverhaal #10

Een overzicht van de vorige verhalen is hier te vinden.

Een voorgelezen versie van de Bijbelvertelling is hier als mp3 beschikbaar.

De kleurplaat van deze week is hier(PDF) te vinden.

3 x kleurplaat of antwoorden op de vragen opsturen = cadeaubon van 5 euro!
Dit kan je doen naar: club@inloopdelichtboei.nl
Graag met je naam en adres erbij.

Bijbelverhaal advent

Dag jongens en meisjes, wat fijn dat jullie weer willen luisteren.
Vind jij het soms ook al zo vroeg donker buiten? Het lijkt dan wel of de dager steeds korter worden. Je kan minder lang buiten spelen, het is vaak ook een stuk kouder buiten dus het is ook eigenlijk best fijn om dan op tijd binnen te zijn. Ze noemen het ook wel eens de donkere dagen voor kerst. Weet je hoe wij in de kerk deze dagen ook wel noemen. Advent. Misschien heb je nog wel nooit van dit woord gehoord, misschien ook wel en heb je gedacht wat is dat nu voor vreemd woord. Ik ga het je proberen uit te leggen. Advent betekent verwachting. Als jij bijna jarig bent dan kijk je daar naar uit toch? Je telt de dagen af, eerst nog heel veel nachtjes slapen en zo komt je verjaardag steeds dichterbij. Je zit er echt op af te wachten. En dan, ja hoor, nog 1 nachtje slapen en dan....wat heb je er lang naar uitgekeken! Dan is eindelijk de lang verwachte dag. Hoor je wat ik zeg? De verwachte dag, hee daar zit dat woord verwachting ook in. Het betekent dus, ergens naar uitzien. 

Nog een voorbeeld, je hebt er vast wel eens van gehoord of het misschien zelf wel in jullie gezin mee gemaakt. Als er iemand een babytje mag krijgen, hoe noemen we dat dan? Dan zeggen we bv, mijn mama verwacht een babytje,zij is inverwachting, hoor je het weer dat zelfde woord. Ver wachten...

Zo is het ook bij ons in de kerk, we verwachten dan wat, wat dan? We wachten op het Kerstfeest, we leven er naar toe. In de kerk word 4 zondagen voordat het kerst is dan ook over advent gepreekt, zo leven wij naar het kerstfeest toe.

In de vorige vertelling hebben we daar ook al iets over gehoord. De juf vertelde over Zacharias en Elizabeth. Weet je nog wat er voor bijzonders bij hen gebeurde? Zij mochten nog een kindje krijgen toen ze al ouder waren. Weet je nog hoe ze dat te horen kregen? Zacharias was in de tempel aan het werk toen er ineens een Engel naast hem stond die hem vertelde dat hij nog een zoontje zou krijgen. Dat zoontje zou gaan vertellen over de Heere God, hij mag gaan vertellen dat de Heere Jezus geboren zou worden. De lang verwachte Verlosser! Hierover word ook gepreekt in de kerk. Waarom? Omdat het gaat over de geboorte van Johannes, hij word ook wel de voorloper van de Heere Jezus genoemd. Naar de geboorte van de Heere Jezus werd uitgezien, advent dus! Waarom? 

Herriner je je nog de eerste vertelling? Over hoe de aarde gemaakt is? Wat was alles mooi en goed he? Als je het niet meer zo goed weet moet je het maar eens na luisteren. Luister dan ook gelijk de tweede vertelling nog eens. Daar hoorde je over wat wij noemen de zondeval. Adam en Eva hadden zonde gedaan, ze hadden van de boom gegeten waar ze niet van mochten eten! Zo is de zonde in de wereld gekomen. Maar wat gebeurde er? De Heere God deed een belofte aan Adam en Eva. Er zou een Verlosser komen! Hij is de Zoon van God, Hij zou zorgen dat er nog mensen toch kinderen van God zouden kunnen worden. Vanaf toen is er uitgezien naar deze Verlosser, er is op Hem gewacht. Advent. 

Heb je wel eens en complete Bijbel in je handen gehad? Als je er  heb, pak hem er dan eens bij. Wat een dik Boek he? Vind je ook niet? Dat laatste wat ik net vertelde staat helemaal in het begin van de Bijbel. In de eerste 3 hoofdstukken van het boek Genesis. Wij hebben daarna ook al verschillende verhalen uit de Bijbel verteld. Over Noach, Abraham, Jakob, steeds kwam daar ook iets in terug over die belofte. Aan Abraham die de sterren moest tellen. Zo groot zou zijn nageslacht worden. Maar ook werd aan hem beloofd dat uit zijn nageslacht eens de beloofde Verlosser zou komen.

Deze vertellingen staan allemaal in het Oude Testament. De nieuwe vertellingen waar we nu aan begonnen zijn staan in het Nieuwe Testament. Dat zijn wel heel veel bladzijde verder vind je niet? Al die  tijd is er uitgezien naar die Verlosser! Naar de geboorte van de Heere Jezus.

 

Moeilijk he wat ik nu allemaal vertel. Toch wilde ik het graag uitleggen zodat jullie beter kunnen begrijpen waar het nu eigenlijk over gaat.

Nu mag ik jullie ook wat over advent gaan vertellen. Ook over die lang verwachte Verlosser. Als je het wil opzoeken in de Bijbel, het staat in het 2de boek van het Nieuwe Testament in Lukas 2 vanaf vers 26 tot 56.

 

In 1 van de huisjes van het stadje Nazareth woont een jong meisje. Maria heet zij. Ze is net als elke dag bezig met haar werk. Onder het werken denkt ze aan van alles en nog wat. Weet je, eigenlijk is dit geen gewoon meisje, eigenlijk is zij een meisje uit een koninklijk geslacht. Als je goed kijkt is daar niet veel meer van te zien, ze ziet er armoedig uit. Ze woont in een klein armoedig huisje in het verachte Nazareth. Ja het verachte Nazareth, dat betekent dat in Israel dat dorpje slecht bekent staat. En woont daar nu een meisje uit een koninklijk geslacht? Ze had eigenlijk dus een prinses kunnen zijn. Ja kinderen, dat klopt, daar woont deze Maria nu. Ze is een afstammeling van Koning David, wij hebben er nog niet over verteld, maar dat was een heel belangrijke koning in de Bijbel. Hij mocht ook een kind van God zijn en weet je wat aan hem beloofd was? Misschien raad je het al. Uit het geslacht van deze koning David zou eens de Verlosser geboren worden! 

Nu was Maria dus verre familie van deze koning David. En weet je wat we nog meer over haar mogen vertellen? Zij is een kind van de Heere, zij was net als Zacharia en Elizabeth.

Terwijl zij zo aan het werk is, denkt ze aan Jozef. Jozef is haar vriend, ze is met hem in ondertrouw. Over een poosje hoopt zij echt met hem te gaan trouwen! Dan zal ze haar eigen huisje krijgen en zullen ze samen verder gaan. 

Ineens staat er iemand naast haar. Ze schrikt op, o dat is niet zomaar iemand! Er staat een engel naast haar. Het is de engel Gabriel, hij is door God naar Maria toegestuurd. Een engel is een knecht van de Heere. Diezelfde engel was ook bij Zacharias in de tempel geweest. Nu komt hij met een boodschap bij Maria. Wees gegroet  Maria zegt de engel. Hij begroet Maria dus, Maria de Heere is met u, u bent u bijzondere vrouw  want u bent het meest gezegend van alle vrouwen! Maria ziet de engel en hoort wat hij tot haar zegt.  En dan raakt ze in de war. Wat, denkt ze, wat zegt die engel nu toch allemaal tegen haar? De engel gaat verder. Vrees niet Maria, wees maar niet bang of in de war, want je hebt genade bij God gevonden! Want Maria, jij zal in verwachting raken en dan zal je een Zoon krijgen en dan moet je Hem Jezus noemen. Dit zal niet zomaar iemand zijn maar Hij zal de Zoon van de Heere God zijn! En Hij  zal Koning zijn  voor eeuwig  en altijd! Hier jongens en meisjes  word de geboorte van  de lang verwachte Verlosser  aangekondigd. Deze zal uit Maria geboren worden. Maria heeft stil geluisterd. Dan zegt ze tot de engel. Hoe kan dat dan, want ik ben nog niet getrouwd en nog nooit met een man geweest. Hoe kan ik dan een kindje krijgen? De Heilige Geest zal over je komen Maria er zal dus geen man nodig zijn want dat wat uit u geboren zal worden dat zal de Zoon van God zijn. De Verlosser! En Elisabeth uw oude nicht is ook zwanger, zij verwacht ook een kindje, ze is al 6 maanden in verwachting van dit jongetje. Ze leek onvruchtbaar  maar bij de Heere is niets onmogelijk. Hij kan alles, Hij kan er zelfs voor zorgen dat een oude vrouw toch nog een kindje zal krijgen! Zo zal Hij ook voor u zorgen Maria!  

En Maria? Gelooft ze wat de engel allemaal tot haar zegt? Of is ze net als Zacharias, kan ze het allemaal niet geloven. Het klinkt ook allemaal zo wonderlijk, het lijkt in onze ogen niet te kunnen. Luister eens wat Maria zegt... Ik ben een dienstmaagd van de Heere. Het zal vast gaan zoals u Gabriel gezegd heeft. Ze mag het allemaal geloven wat deze knecht van de Heere tot haar zegt. En dan? Dan gaat de engel weer weg, hij heeft zijn boodschap gedaan en gaat terug naar zijn Zender, terug naar de Heere God in de hemel.

En Maria? Zij blijft achter met deze boodschap, wat heeft ze veel om over na te denken! Ze gaat direckt op reis! Ze weet waar ze heen moet gaan, ze gaat naar haar oude nicht Elizabeth. Daar gaat ze, de doet de deur van het huisje in Nazareth achter zich dicht en gaat op weg naar het gebergte, het is een heel eind lopen voor haar. Maar ze gaat! En na uren lopen, dagen zelfs, komt ze in het kleine dorpje in de bergen van Juda aan. Ja hoor, daar is ze bij het huisje van Zacharias en Elizabeth, ze gaat snel naar binnen. Hallo Elizabeth, en Zacharias, op hetzelfde moment, als Elizabeth zo heel onverwacht Maria’s groet hoort dan, dan springt in haar buik het kindje omhoog . He, hoe kan dat? Het kindje in haar buik weet dat daar de moeder van de Heere Jezus aankomt. En zodra hij hoort dat Maria daar is, dan springt hij op in Elizabeths buik. Elizabeth, zij voelt het en dan word zij vervult met de Heilige Geest, dan mag zij geloven met haar hart dat daar de moeder van haar Verlosser aankomt en ze roept het dan ook uit. Gezegd zijt gij onder de vrouwen Maria en gezegend is het Kindje wat je bij je draagt in je buik! Hoe kan het toch dat de moeder van mijn Heeren hier naar mij toe komt? Ik mag dat weten Maria want weet je wat er gebeurde op het moment dat jij hier naar binnen stapte en ons begroette? Toen sprong in mijn buik het kindje op van vreugde! Dat is toch bijzonder Maria. Op dat moment mogen deze beide vrouwen geloven dat het echt, echt waar is wat er in hun leven gebeurd. Dat het echt, echt waar is dat Elizabeth de voorloper van de Verlosser van de Heere Jezus bij zich mag dragen. En dat er bij Maria in haar buik, de Heere Jezus mag groeien. En als Maria dat nog eens extra beseft dan mag ze vol van geloof gaan zingen! Ze zingt vol vreugde over haar Heere en ze zingt dat ze zich mag verheugen, dat ze blij is dat haar Zaligmaker bij haar, arm meisje geboren mag worden!

Zo blijven de beide vrouwen nog een poos bij elkaar, wel 3 maanden blijft Maria nog in het huisje van Zacharias en Elizabeth. En geloof maar dat ze het goed mogen hebben met elkaar. Wat zullen ze vaak gesproken hebben over dat de Heere zo goed is! Want dat is Hij hoor! Als je iets mag zien van hoe groot en goed de Heere is, daar kan niet van de wereld tegen op. Dan zijn de lichtjes om je heen in de kerstbomen misschien mooi. En de kaarsjes die je aangestoken hebt savonds gezellig. En dan is fijn en lekker om te eten met elkaar. Al zal dat me deze kerst anders zijn als in andere jaren vanwege de corona maatregelen. Maar als je iets mag voelen in je hart van de vrede die de Heere Jezus kan geven, dan geef je daar niets meer om! Dan wil je maar 1 ding, dat de Heere altijd dicht bij je is want dan hoef je niet bang te zijn voor een naar virus, dan mag je weten net als Maria en Elizabeth dat de Heere goed voor je is. Ik hoop dat jullie dat allemaal mogen gaan geloven en dat je op zoek mag gaan naar die Heere Jezus, dan is ging kind te slecht, ook al doe je nog zo vaak verkeerde dingen. Hij kan je Verlosser zijn. Mag het zo ook maar Advent worden in jou hart. Dat je mag uitzien dat de Heere Jezus ook in jou hart en leven mag komen want dan...dan zal het echt Kertsfeest zijn!
 

foto: Unsplash, D A V I D S O N L U N A