Bijbelverhaal #7

Een overzicht van de vorige verhalen is hier te vinden.

Een voorgelezen versie van de Bijbelvertelling is hier als mp3 beschikbaar.

De kleurplaat van deze week is hier(PDF) te vinden.

Bijbelverhaal #7 - Ezau en Jakob  

Hallo jongens en meisjes, fijn dat jullie weer willen luisteren. Vorige keer heeft de juf jullie verteld dat Eliëzer door Abraham op reis werd gestuurd naar Haran om voor Izak een vrouw te gaan zoeken. Bijzonder he hoe de Heere ervoor zorgde dat Eliëzer Rebekka ontmoeten. Vond je dat niet toevallig? Zo lijkt het wel he? Maar zo is het niet hoor! De Heere zorgde daarvoor. Dat zei de juf ook he? Dat de Heere altijd voor zijn kinderen zorgt!. Vandaag hoop ik daar weer meer over te gaan vertellen.  Probeer maar goed mee te luisteren of jij dat ook kan ontdekken in het verhaal...

Het is stil in de tent van Izak en Rebekka. Izak is buiten aan het werk en Rebekka is in haar tent voor het eten aan het zorgen. Stilletjes gaat ze haar gang om alles klaar te maken zodat ze straks samen met Izak kan eten. Ondertussen gaan haar gedachte terug naar de tijd toen ze hier nog maar pas in de tent woonde. Naar de dag dat ze met Izak trouwde wat was het spannend voor haar geweest om zomaar met Eliëzer mee te gaan. Ze ging vanuit Haran een onbekende toekomst tegemoet.  Een onbekende man. Dat kunnen wij ons niet voorstellen he? Zomaar meegegaan met iemand om met een onbekende man te trouwen! Rebekka had het gedaan, maar niet zomaar hoor, ze voelde wel dat de Heere dat ook van haar wilde en zo was ze met Eliëzer meegegaan. Ze moet er stilletjes om glimlachen want wat had de Heere het goed gemaakt voor haar en haar man Izak! Ze hadden het zo fijn met elkaar en weet je wat nu het mooiste is? Ze mochten ook samen de Heere dienen. De Heere die zo heel goed voor hen zorgde! 

Toch was Rebekka ook verdrietig...weet je waarom? Het bleef zo stil in hun tent. Ja natuurlijk ze hadden elkaar en ze hadden het goed maar weet je wat ze misten? Ze verlangde samen zo naar een kindje. Een kindje om voor te zorgen om van te houden. Een kindje van hen samen! Maar vooral een kindje dat zou zorgen dat hun geslacht niet uit zou sterven. Want de Heere had het toch aan hun vader Abraham beloofd? Hij zou tot een groot volk worden. Maar ook Rebekka kan geen kindjes krijgen. Weet je hoe dat in de Bijbel het woord van God staat? En Izak bad den HEEREN zeer, in de tegenwoordigheid van zijn huisvrouw, want zij was onvruchtbaar... Onvruchtbaar betekend dat zij geen kinderen kan krijgen. Maar heb je ook het zinnetje gehoord wat ervoor komt? En Izak bad den HEEREN...weet je wat dat betekend? Nou let maar eens op. Als het avond is en Izak en Rebekka willen naar bed gaan, dan gaan ze niet zomaar gelijk in hun bed. Weet je wat ze dan eerst doen?  Dan gaan ze eerst samen bidden. Izak gaat dan de Heere danken voor alles wat ze die dag hebben mogen doen. Dat de Heere hen nog gespaard heeft en eten heeft gegeven. Wat is de Heere goed dat Hij zo voor hen zorgt! Maar luister eens...wat doet Izak nog meer? Hij vraagt heel eerbiedig aan de Heere of ze samen ook een kindje mogen krijgen. Hij bidt de Heere zeer, zo staat het in de Bijbel dat betekent dat Izak er samen met Rebekka heel vaak om vraagt! Dat mogen jij en ik ook doen als we iets graag willen. We mogen alles aan de Heere vragen! Geef de Heere het dan ook altijd? Nee dat niet. Als jij iets aan je papa of mama vraagt en die vinden het niet goed omdat je er bijvoorbeeld nog te klein voor bent, dan krijg je het niet. Zo is de Heere ook. Hij geeft alleen als Hij denkt dat het goed voor ons is.

Zo gaan er jaren voorbij. En dan op een dag...Izak ,Izak luister eens. Ik moet je wat vertellen. Izak ik geloof dat de Heere ons bidden gehoord heeft! Ik ben in verwachting! Izak we krijgen een kindje! O wat zijn Izak en Rebekka blij! En ook dankbaar naar de Heere! Ze hadden er zo om gebeden en nu heeft de Heere hun bidden gehoord! Ze gaan de weken en maanden voorbij. De buik van Rebekka wordt steeds groter en groter. Ze voelt het kindje ook flink bewegen in haar buik. Ondertussen maakt ze van alles klaar voor haar kindje, een plekje om te slapen. De doeken om haar kindje in te rollen als het net geboren is. Gewoon alles wat een kindje nodig heeft. Maar er valt Rebekka wel wat op, wat is het toch druk in haar buik! Eigenlijk begrijpt ze het niet zo goed. Ze voelt en weet dat dat niet helemaal gewoon is. En dan gaat ze het aan de Heere vragen. Heere bid ze hoe komt het dat het zo druk is in mijn buik? Waarom ben ik dus? Er zijn twee volken in uw buik antwoord de Heere haar. Rebekka is dus in verwachting van twee kindjes een tweeling! Dat is bijzonder! En de Heere zegt nog meer, Het enen volk zal sterker zijn dat het andere volk. Dat betekent dat het ene kindje later een groter en sterker nageslacht zou krijgen dan het andere. Beetje moeilijk om te begrijpen he? Vind je ook niet? In de volgende verhalen zullen jullie daar verder over horen en dan zul je dat vast beter gaan begrijpen.

Zo komt de dag dat de geboorte gaat beginnen. En als het eerste kindje geboren is dan is zit het jongetje helemaal onder de haartjes. Daarom word hij Ezau genoemd. Gelijk erna word het tweede jongetje geboren en weet je wat zo bijzonder is? Dat tweede jongetje houd zijn broertje bij de hiel vast. Daarom word dit jongetje Jakob genoemd. 

Wat zijn Izak en Rebekka blij met hun twee kleine jongens. En geloof maar dat ze de Heere hierom gedankt hebben. Hij heeft hun gebeden verhoord!

Nu is het niet stil meer in de tent van Rebekka en Izak. Rebekka heeft het maar wat druk met haar kleine jongens. Ezau is een jongetje dat al snel graag buiten is. Jakob blijft liever wat meer in de tent. Zo blijkt al snel dat de beide jongens heel verschillend zijn. Dat is in jullie gezin misschien ook wel zo. Jou broer of zus heeft een heel ander karakter als jij. Zo geeft de Heere dat ieder mens anders is. Uniek noem je dat. Zelfs een tweeling!

De beide jongens worden steeds groter. Ezau trekt er graag op uit om in de bossen op jacht te gaan. Om een lekker hert o.i.d. te schieten. Hij weet precies hoe hij dat doen moet en waar hij het de dieren zoeken moet.

Jakob word een oprecht man. Zo staat er in de bijbel. Jakob blijft liever in de tenten. En weet je wat we ook van Jakob weten? Jakob mag net als zijn vader en moeder de Heere lief hebben. En weet je waar Jakob nu zo vaak over nadenkt? Hij zou zo graag het eerstgeboorte recht willen hebben. Want dan krijgt hij de grootste zegen! En dan zal uit zijn nageslacht de Verlosser de Heere Jezus geboren worden, en dat zou Jakob zo graag willen. Maar ja, dat kan niet want Ezau is als eerste geboren. Niet hij, Jakob...zo ziet hij daar vaak over na te denken.

Op een dag is Ezau al weer vroeg vertrokken. Hij is weer op jacht. In de tent zien we Jakob bezig. Hij is wat aan het koeken. Ja dat doet hij graag! Zo is hij bezig om een lekkere soep klaar te maken. Opeens komt Ezau de tent binnen. O wat is hij moe! Hij heeft heel de dag door de bossen gedwaald op zoek naar wild om te schieten. En het is ook nog eens zo warm! Hij ploft neer. Ondertussen heeft hij allang gezien dat Jakob iets lekkers heeft klaar gemaakt O Jakob , laat mij toch die rode soep die jij gemaakt hebt eens lekker mogen opslurpen! lk ben zo moe en heb zon trek en dorst! Nou zeg dat is ook niet netjes om dat zo te vragen zou je misschien denken? Dat is het ook niet. Als jij wat wil drinken of eten vraag het dan maar gewoon netjes hoor! En Jakob? Hij denkt vliegensvlug na, dit is zijn kans denkt hij! Hier heeft hij al lang op gewacht. Dat is goed zegt hij maar....dan moet jij aan mij je eerstgeboorte recht verkopen voor deze schotel soep! Nou ja, wat is dat nu...dat doet Ezau toch zeker niet? Je gaat dat eerstgeboorte recht toch niet verkopen voor een beetje eten? Die grote zegen van de Heere!  O dat is best hoor zegt Ezau. Jij mag dat eerstgeboorte recht best hebben. Eens ga ik toch sterven en wat heb ik er dan aan? O Ezau toch... je veracht de grootse zegen! Eigenlijk zeg je dan nee tegen de Heere. Met ander woorden Ezau zegt, nee Heere ik hoef uw zegen niet, ik heb liever een schotel linzensoep! Dat is wat... En Jakob? Hebbes denkt hij, dat heb ik mooi voor elkaar. En hij geeft Ezau snel een schotel vol met soep en een stuk brood er ook  nog bij. Ezau eet het snel op terwijl Jakob weer verder gaat met zijn werk. O O Ezau en Jakob wat hebben jullie toch gedaan. Jakob moet je niet meer op de Heere vertrouwen? Hij kan alles toch regelen? Dat hoef je toch zelf niet te doen? Jakob doet het niet goed jongens en meisjes. Het is nooit goed om met slimme plannetjes toch je zin te krijgen. Vaak gaat dat uiteindelijk verkeerd. Zo ook voor Jakob maar daar hoopt de juf de volgende keer over te vertellen. Ook over Ezau.

Ben je benieuwd hoe het verder gaat met Jakob en Ezau? Luister dan de volgende keer weer naar onze vertelling! Dag...


Foto: Unsplash, Oliver Schweizer